Jag vet saker inte du vet
Det libanesiska köket är de kulinariska traditioner och metoder som kommer från Libanon. Det innehåller ett överflöd av fullkorn, frukt, grönsaker, färsk fisk och skaldjur. Fjäderfä äts oftare än rött kött och när rött kött äts är det oftast lamm- och getkött. Rätterna innehåller rikliga mängder vitlök och olivolja, och rätter är ofta kryddade med citronsaft. Kikärter och persilja är också grundämnen i den libanesiska kosten.
Vill du göra det enkelt för dig med libanesisk mat, då kan du äta ute på till exempel Laziza. Men testa gärna att laga denna typ av mat hemma! På nätet finns det en massa bra recept. Själv gillar jag det som heter kibbeh och ibland kallas det kibbe. Denna finns det grymt många varianter på, men delar med mig av ett recept jag hittat, som är från Zeinas Kitchen och är ett recept från hennes mamma.
Ca 50 st små kebbe
Bulgurdegen:
Fyllningen:
Gör så här:
Lägg bulgur i en rymlig skål och täck med ca 6 dl kallt vatten. Vattnet ska precis täcka bulgurn. Låt stå och svälla en timme i rumstemperatur. Under tiden kan du förbereda fyllningen.
Fyllningen: Finhacka löken och stek i olja på medelvärme. Löken ska bara svettas och mjukna utan att den får för mycket färg. Tillsätt färsen och stek tills den får färg. Tillsätt alla kryddor förutom sumak och fräs lite till. Stek pinjenötterna i en separat stekpanna i olja tills de får färg (ha koll de bränns vid snabbt). Blanda sumak, pinje- och valnötter med köttfärsen. Smaka av och krydda eventuellt mer. Ställ åt sidan och låt svalna.
Bulgurdegen: Hacka köttet i bitar. Grovhacka lök, chili och mynta. Du kan göra bulgurdegen i en matberedare eller köttkvarn.
I matberedare: Lägg bulgur och alla de övriga ingredienser (förutom salt) till bulgurdegen i en matberedare. Om de inte får plats kan du dela upp allting och köra det i omgångar. Kör några varv en bra stund tills det blir en kladdig och väl blandad smet.Se verkligen till att mixa allting ordentligt en bra stund.
I köttkvarn: Mal alla ingredienser (förutom salt) till bulgurdegen i köttkvarnen. När du malt allting 1 gång kör du hela blandningen ytterligare 2 gånger till genom köttkvarnen. Bulgurdegen ska alltså malas 3 ggr innan den är helt klar.
Lägg “degen” på en stor bricka eller bakbord. Strö på salt, fukta händerna lätt och knåda allting en stund. Bulgurdegen ska kännas smidig, den får varken vara för lös eller kompakt. Om den känns torr och smulig kan du mala den igen eller tillsätta lite vätska och knåda lite till.
Ta en bit av bulgurblandningen. Forma till en liten boll, lika stor som en valnöt. Fukta händerna och lägg bollen i ena handen. Med den andra handen och hjälp av ditt pekfinger gör du ett hål mitt i bollen. Forma en avlång grop och tunna ut degen. Fyll med ca 2 tsk fyllning och nyp ihop öppningen. Fukta händerna lätt och försök att forma spetsiga kanter längst ut i kebben. Jämna till kebben med lätt fuktiga händer. Lägg på en bricka.
Sedan är det bara att fritera dem! 1-2 minuter per sida.