Jag vet saker inte du vet
En bra fiskart, det är lax, eftersom att den går att variera på en mängd olika sätt. Om du vill, köp vildfångad lax hos Sydfisk. Lax kan göras hel i ung, göras i bitar, den kan rökas, gravas, samt en massa mer därtill. Nedan får du två olika varianter med topping på lax i ugn.
Mozzarella och pesto
4 laxfiléer (à ca 150 g)
150 g mozzarellaost, skivad
salt
4 msk pesto
svartpeppar
2 msk pistagenötter, att toppa med
Chèvre och fikon
4 laxfiléer (à ca 150 g)
150 g chèvreost, smulad
8 torkade fikon, grovhackade
1 msk honung, flytande
salt
svartpeppar
10 valnötter, grovhackade att toppa med
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxskivorna i en ugnsform och skär ett snitt i varje filé.
Fördela vald fyllning i snitten och krydda laxskivorna med salt och peppar. Strö över topping.
Ugnsstek laxen i cirka 20 minuter.
Som tillbehör till din lax, så kan du rosta rofrukter:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar.
Lägg alltsammans på en ugnsplåt och ringla över olivolja och honung. Strö över kryddorna och blanda runt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.
Detta var två enkla varianter av lax, men det finns så mycket mer att göra med denna goda fisk. Testa själv får du se!