Bluevelvet

Jag vet saker inte du vet

Vad innebär det med att sälja fakturor?

Om du har ett företag så kanske du har hört talas om att du kan sälja fakturor? Det heter ofta fakturaköp och är ofta ett sätt för företag för att få bättre likviditet. Det finns dock lite olika former av att sälja faktura. Det kan vara med eller utan regress till exempel. Det hela handlar om vem som bär ansvaret för fakturan, att den i slutändan blir betald av kunden. 

Vad innebär det att sälja sina fakturor?

Genom att du säljer en faktura till ett finansbolag eller factoringbolag så innebär det att det inte är du som fakturerar din kund, utan det gör dom. Du får betalt direkt för fakturan av ett finansbolag eller factoringbolag och de får i sin tur in pengarna för den av din kund. Ofta så är det så att du får en liten mindre summa än vad fakturan är utställd på. Det är för att det kostar ändå en avgift för att du får pengarna mer eller mindre direkt.

Bra sätt att öka likviditeten

Att sälja sina fakturor kan vara för att öka upp likviditeten i företaget en månad. Det är alltså företagets betalningsförmåga så att säga. Det går så klart att öka den på flera sätt, men behöver du göra det snabbt så är detta ett bra sätt. Sedan är det ju bra att se över likkviditeten överlag så att den alltid är bra, alla månader. Du vill inte behöva sälja fakturor varje månad. 

6 May 2020