Bluevelvet

Jag vet saker inte du vet

Måste man köpa glasögonen hos optikern?

Det korta svaret på rubrikens fråga är nej, det måste du inte! Det är så här, att går du till en optiker och gör en synundersökning, så tar de fram vad du har för synfel. Du får sedan något som kallas för synrecept. När du ska köpa linser eller glasögon är det viktigt att ha ett aktuellt synrecept för optimal synkorrigering. Receptet ska helst inte vara äldre än ett år, annars bör du göra en ny undersökning eftersom synen kontinuerligt förändras. Detta synrecept kan du ta med dig var du vill och handla glasögon. Du kan bland annat köpa glasögon online om du vill. Ett bra ställe är extraptical.se.

Finns alla sorters glasögon på nätet?

Om du besöker Extra Optical till exempel, så är det bara att ge dem ditt synrecept, så kan de ta fram det du behöver. De har progressiva glasögon, läsglasögon, glasögon för herrar, damer och barn. Det finns även solglasögon.

Be om ditt synrecept

När du är hos optikern för att undersöka din syn, så är det som sagt inte ett måste att köpa dina progressiva glasögon hos dem. Du kan tack vare  patientdatalagen få ditt recept i handen. En del optiker kommer säga att de inte får ge ut den, utan du måste köpa hos dem. De har fel, så vill du köpa dina glasögon på nätet eller i annan butik så är du i din fulla rätt att göra just detta!

 

18 Feb 2019