Bluevelvet

Jag vet saker inte du vet

Är du rädd för att gå till tandläkaren?

Det är inte ovanligt att lida av tandvårdsrädsla eller tandläkarskräck. En undersökning visar att det är nästan var femte vuxen som känner obehag och ungefär 5% lider av svårare tandvårdsrädsla. Dock är det ju så att även om du känner obehag eller är rädd, så är det viktigt att du besöker din tandläkare regelbundet. Det så att du inte får stora problem med dina tänder. Om du hittar rätt tandläkare i Stockholm så kan du dessutom få hjälp med din rädsla. 

Vad beror tandvårdsrädsla på?

Många gånger kan tandvårdsrädsla eller tandläkarskräck bero på att man får en känsla av att tappa kontrollen på det som sker. Det kan även bero på att man tidigare haft dåliga erfarenheter av sina tandläkarbesök. För en del kan det även väcka upp andra minnen av andra ångestfyllda upplevelser. Psykologerna hävdar att det är just förlusten av kontroll som gör att vi kan drabbas av ångest i tandläkarstolen.

Vad ska man göra om man är rädd?

Det är som sagt viktigt att gå till tandläkaren, för att se över dina tänder och ta hand om dem. Det är vanligt med tandvårdsrädsla idag, så de flesta tandläkare vet hur de ska hantera det. Du kan med fördel redan då du bokar tid eller fått en tid hos tandläkaren berätta hur du känner och att du har denna rädsla, så att de är medvetna om det.

Du kan även tala med din tandläkare direkt om din rädsla. Vad det är som gör att du är rädd, om det är vissa moment som är mer jobbiga än andra och så vidare. Passa även på att fråga det du undrar över. 

Ett annat sätt är att ta med en vän, som kan ge dig stöd och trygghet under besöket. Oftast går det bra att göra så, bara du förvarnar tandläkaren om att du måste ha med dig någon.

Om det är så att du har riktigt svår tandvårdsrädsla så finns det idag kliniker och erbjuder lugnande medel eller narkos under själva behandlingen. Det finns även behandlingsprogram för att få professionell hjälp att bota tandvårdsrädslan.

24 Aug 2020