Bluevelvet

Jag vet saker inte du vet

Måste man köpa glasögonen hos optikern?

18 feb 2019

Det korta svaret på rubrikens fråga är nej, det måste du inte! Det är så här, att går du till en optiker och gör en synundersökning, så tar de fram vad du har för synfel. Du får sedan något som kallas för synrecept. När du ska köpa linser eller glasögon är det viktigt att ha ett aktuellt synrecept för optimal synkorrigering. Receptet ska helst inte vara äldre än ett år, annars bör du göra en ny undersökning eftersom synen kontinuerligt förändras. Detta synrecept kan du ta med dig var du vill och handla glasögon. Du kan bland annat köpa glasögon online om du vill. Ett bra ställe är extraptical.se.

Finns alla sorters glasögon på nätet?

Om du besöker Extra Optical till exempel, så är det bara att ge dem ditt synrecept, så kan de ta fram det du behöver. De har progressiva glasögon, läsglasögon, glasögon för herrar, damer och barn. Det finns även solglasögon.

Be om ditt synrecept

När du är hos optikern för att undersöka din syn, så är det som sagt inte ett måste att köpa dina progressiva glasögon hos dem. Du kan tack vare  patientdatalagen få ditt recept i handen. En del optiker kommer säga att de inte får ge ut den, utan du måste köpa hos dem. De har fel, så vill du köpa dina glasögon på nätet eller i annan butik så är du i din fulla rätt att göra just detta!

 

Ta hand om sig själv lite

4 feb 2019

Jag tycker det är viktigt att ta hand om sig själv på flera sätt. Att unna sig skönhetsbehandlingar, gå på spa Stockholm, göra pedikyr och så vidare. Det jag brukar göra är att ta en dag på spa när jag känner för det. Finns såna bra dagspa som det heter, där man kan vara ett par timmar bara om man vill. En annan sak jag gör är vaxning Stockholm, bra att vaxa benen inför sommaren till exempel.

En hel helg med avkoppling

Det jag även gillar att göra är att åka iväg en hel helg på spa eller liknande. Att bara få vara och bli omhändertagen är perfekt. Det finns en massa olika spa att välja på, stora och små. Dert jag gillar bäst är de som har hotell och spa i ett och samma. Så att man kan få sova i sköna sängar, äta hotellfrukost och goda middagar på kvällen. Nu kanske jag inte gör detta så ofta, men i alla fall en gång per år är det skönt att komma iväg.

Egentid är guld värd

Att ha den så kallade egentiden där man gör saker bara för sig själv, inte för sin partner eller sina barn, det är något alla har behov av. Vad man gör, det är inte så viktigt, det är vad man gillar att göra eller har längtat efter att göra helt enkelt. Det kan vara ett par timmar, en dag eller en helg. 

Hur tränar man på bästa sätt?

4 feb 2019

Det här med att träna, det finns ju så många varianter av det man kans syssla med. Men vad är bäst att träna? Läste en artikel om det på nätet där de säger att en kort och intensiv träning är bra för både prestation och hälsa. Men att det även är individualiserat vad som är bra träning. Sedan finns det träning som är generellt bra för alla enligt vetenskapen. Det handlar inte om att träna mycket utan att träna smart. Sen kan samma träningsprogram ge helt olika resultat för olika människor. Det beror tydligen på vad man har för gener.

Komma igång med att träna

Är man ovan och aldrig har tränat innan, så är det en god idé att gå ut försiktigt, så att man inte skadar sig eller direkt tröttnar för att det är för intensivt. När man är mer van och tränar x antal gånger per vecka så kan man även börja lägga fokus på ett mål. Är man intresserad av fitness finns det bra hjälpmedel på vägen, läs vidare om det på Fitline. 

Hitta det du är bra på

Ibland kan man vara bra på saker utan att veta om det. Kanske det är så att det bor en löpare inom dig eller en duktig simmare? Testa dig fram med olika sorters träning för att hitta det du är bra på så väl saker som du tycker om att göra. Träning ska vara roligt även om det kan vara jobbigt. 

 

 

 

Känna sig trygg hemma

4 dec 2018

Alla vill ju känna en trygghet i sitt egna hem. Det har blivit allt mer vanligt att man inte gör det dock. Det sker allt mer inbrott och stölder. För att kunna känna sig trygg så kan man satsa på att sätta upp en övervakningskamera. Det som är så bra med en övervakningskamera, är att dessa kommer i olika modeller. Det finns de som sätts upp ute, så att man har en bra översikt utomhus. Sedan finns det övervakningskameror man sätter inne. En del kan även kopplas samman med larm och vaktbolag om man så vill. Det finns bra övervakningskameror på Prylstaden. På Prylstaden.se finns det även en mängd andra bra saker. 

Skapa en trygghet

Det är som sagt viktigt att kunna känna sig trygg hemma. Med en övervakningskamera så kan man göra just det. Det finns övervakningskameror för hemmet, för arbetsplatsen, för garaget, för utomhusområden med mera. Om du väljer köpa din övervakningskamera på Prylstaden, så finns dessa i olika modeller, storlekar och prisklasser.

Ha inte för mycket värdesaker hemma

Det är ju som så att har du en massa smycken eller andra värdesaker, så är det dumt att låta dem ligga hemma, öppet. Antingen bör du satsa på ett eget kassaskåp eller så bör du ha ett värdefack eller ett bankfack och lägga dessa i. Se även till att inte lämna hemmet för semester utan att ha någon som har koll på ditt hus, eller att du ser till att ha timers med mera som gör att det ser ut som om du är hemma!

Fungerar allt som det ska på din arbetsplats?

11 nov 2018

Om man jobbar på ett ställe, så är det viktigt att allt fungerar som det ska. Det bör vara en bra arbetsmiljö, samt att man ska ha tillgång till rätt sorts redskap och hjälpmedel för att kunna utföra jobbet på rätt sätt. Jobbar man på lager eller verkstad är det till exempel bra att ha småfackskåp, skivvagnar, lyftredskap och så vidare. Små skåp med fack är för övrig bra på alla arbetsplatser, då de är till för att man ska kunna ha en personlig förvaring. Redskap att lyfta med, det är viktigt på alla arbetsplatser, då man ska tänka ergonomiskt. 

Ha en bra sammanhållning

Utöver att ha rätt sorts redskap eller rätt sorts verktyg så är det bra att se över arbetsmiljön kollegor emellan. Det är bra att ha en sammanhållning med sina arbetskamrater, för då är det lättare att göra sitt jobb på ett bra sätt. Arbetsmiljö är både hur man har det på jobbet i stort och hur man samverkar med kollegor. Ett bra sätt att komma närmare kollegor är att ha teambuilding eller åka iväg och ha en kick off eller annat. Så att man får umgås utanför arbetsplatsen. 

Viktigt må bra på jobbet

Det är viktigt att må bra på jobbet, i alla lägen. Det ska vara lätt att utföra jobbet, genom att ha rätt sorts redskap, samt att det är bra att komma överens med sina kollegor. Annars är det lätt att hamna i en sjukskrivning.

Skänka till välgörenhet

29 okt 2018

Något jag har blivit mer intresserad av det senaste det är detta med välgörenhetsarbete. Eller ja när jag var yngre var jag inne på att jobba med det, som volontär i ett annat land. Tyvärr blev det aldrig av. Det är väl inte försent än så sett, men vi får se. Som det är nu så försöker jag se till att kunna hjälpa till på andra sätt. Jag är bland annat månadsgivare till flera organisationer. Sedan försöker jag köpa hos företag som skänker en del av sin vinst till välgörenhet. Det gör PM International till exempel. Du kan läsa om det på https://fitline-valgorenhet.se. Du som vill läsa mer om företaget bakom det hela kan göra det på https://fitline-pminternational.se. Tycker det är bra att man kan hjälpa till bara genom att handla.

Hur kan man hjälpa?

Inte alla har möjlighet att vara månadsgivare som jag är. Men det finns många andra bra sätt att hjälpa på. Det går att skänka en enstaka gång till exempel. Sedan finns det även så att man kan skänka annat, som inte är pengar. Många organisationer uppskattar även gåvor med annat som kläder, mat, glasögon och så vidare. Så det går att hjälpa till på det sätt man kan helt enkelt. Huvudsaken tycker jag är att man försöker göra något bra för någon, det är ju så, att många bäckar små som det heter. Kan alla göra något litet så räcker det rätt så långt.

Satsa på att skaffa en egen hjärtstartare

27 okt 2018

Vi har ju varit inne på detta med att rädda liv och att det är bra att gå kurs i första hjälpen och att det är bra att gå en hlr utbildning och så vidare. Det är ett bra steg till att lära sig rädda liv. När vi skrev om detta så pratade vi även om hur viktigt det är att det finns en hjärtstartare om det är så att en person råkar ut för ett plötsligt hjärtstopp. Detta kan ske var som helst, hur som helst och drabba vem som helst. I dag finns det en del hjärtstartare utplacerade på offeentliga platser, men kanske att de ännu är för få. Det som är bra, är att man kan köpa en egen hjärtstartarmaskin på nätet, och ha hemma. 

Registrera att du har en hjärtstartare

Om du väljer att skaffa en egen hjärtstartare, så är det väldigt bra att besöka Hjärtstartarregistret, för att registera att man har en. Den sidan kan man även besöka för att se vart i Sverige det finns hjärtstartare. Det så att fler ska kunna räddas, om det värsta inträffar. På den sidan hittar du även bra information om hjärtstartare och vad man ska tänka på. Registret har dessutom ett samarbete med SOS Alarm. Detta gör att larmoperatören kan se de registrerade hjärtstartarnas placeringar på kartan och upplysa inringaren om var närmaste hjärtstartare finns så att personen kan räddas!

 

Vad är egentligen Halloween?

10 okt 2018

Halloween är nära nu. Det känns lite som ännu ett firande som fullkomligt exploderat i Sverige de senaste åren. Men varför klaga? Alla skäl till firande är väl godtagbara? Dessutom tycker barnen att denna högtid är väldigt spännande. Men vad är det man firar på Halloween - egentligen?

Njuta av Mallorca

20 sep 2018

En av mina favoritplatser här i världen, det är Mallorca. Jag åker gärna dit på semester, så ofta jag kan och har möjlighet. Jag har haft lite funderingar på att kika på Mallorcafastigheter för att kanske så småningom köpa ett hus på Mallorca. Det vore inte fel att ha något eget där, så ofta som jag ändå åker dit. Då kan man låta bli att boka dyra charterresor och bara ta en flygstol ner. Det blir ju bra mycket billigare, samt att då är man inte heller tvingad att stanna ett visst antal dagar. Man stannar så länge man vill helt enkelt. 

Kolla utbudet på plats

Jag tänkte att nästa gång jag åker till Mallorca, så ska jag gå til en mäklare som finns där. Så kanske de kan visa vad det finns för olika områden med mera som man kan köpa hus i. Jag skulle ju gärna ha ett eget hus i Palma till exempel, men det finns ju även mindre städer och byar som det kanske kan finnas bra Mallorcafastigheter i. Vet inte när jag ska åka ner nästa gång bara, det beror på när jag kan ta ledigt nästa gång. Men jag är bra sugen på att åka snart. Är inte fel med sol och värme och miljöbyte så att säga. Men, jag får kanske avvakta lite. Men tids nog blir det nog en semesteresa till Mallorca igen.

Större frihet med en Batavus cykel

30 aug 2018

Om man bor i en lite större stad, så är det bra mycket bättre att ta sig fram genom att cykla än att ta bilen. Det går snabbare att cykla och det går att ta sig fram på fler ställen. Det ger en större frihet egentligen. En cykel går även att ta med på bussen om det är så att man ska från ena änden av stan till den andra och inte klarar av att cykla det avståndet. Annars kan man använda sig av en elcykel, så som jag gör. Jag har en Batavus. Batavus är märket på denna elcykel. Det finns även Batavus Harlem, som är en annan modell av Batavus jag funderade på, men det blev inte den. Men kolla in Batavus Harlem på elcykelpunkten.se om du funderar på att skaffa en elcykel.

Elcyklar är smarta

Fördelen med att satsa på en elcykel är att de går att använda på två sätt. Dels är det bara att cykla på dem som vanligt, man trampar på liksom. Men sen har de även en elmotor som man kan koppla in, så att det blir en extra fart. Det kan underlätta om man ska cykla långt, uppför eller i motvind. Det sitter ett batteri på alla elcyklar och dessa går att ta loss och ladda upp hemma. Oftast räcker ett batteri i ca 5 till 7 mil innan det måste laddas upp igen. Det betyder att man kommer en bra bit med den!

Lana del Rey

10 aug 2018

Det går inte att ha en blogg med namnet Blue Velvet utan att hylla en sångerska som sjunger om just exakt samma sak. Denna blogg har inget med varken tyger eller musik att göra - inte mer än något annat i alla fall - men sången är fin och musikvideon intressant. Den är faktiskt ett perfekt inslag här idag!

Är det bröllopsdags?

3 aug 2018

Är det möjligen så att ni planerar att gifta er? Då vet jag något, som kanske inte ni vet, att det finns det perfekta bröllopsstället att gifta sig på! På www.bröllopskåne.se kan ni läsa mer om detta ställe. När man ska gifta sig, så är det bra att ha gott om tid på sig att planera allt det som ska planeras. Många gånger är det så att man väljer ett datum allt för nära i tid. Då är det lätt att missa saker som ska göras. Det är inte fel att ha en checklista av något slag, att följa.

Räkna med ett år

Från dagen ni bestämmer er, eller någon friade, så tänk ett år framåt för att sätta bröllopsdag. Det är så pass lång tid ni kommer att behöva på er för att planera. Det är för att ni ska kunna få kyrka och lokal till exempel, då dessa oftast bokas i ett år i förväg. Sedan tillkommer det ju en massa andra saker ni ska hinna med att göra. Det ska skrivas in inbjudningslista, skicka ut inbjudningarna, det ska bokas fotograf, catering, fixa klänning, hår, blommor och en massa annat. En del väljer att anlita en koordinator, som fixar hela bröllopet. Se till att så tidigt som möjligt sätta en budget, så att ni vet vad saker får kosta så att det inte rusar iväg. Sen kan ni bocka av listan allt eftersom allt blir klart.

Hacks

1 aug 2018

Det finns så sjukt mycket tips och tricks som man kan anamma i vardagen, om man bara vet om dem. Själv har jag lärt mig massor av smarta knep genom att kolla på hacks-klipp på Youtube. Ägg är en matvara som jag alltid haft lite svårt för. Jag kokar dem för länge; skalar av halva äggvitan och lyckas aldrig separera dem särskilt väl när något recept kräver det. Så hittade jag detta klipp som handlar om just ägg-hacks. Hur bra!

Man kan skicka telefonen på lagning

29 jul 2018

Visste ni det att om man råkar göra sönder sin telefon, så går det utmärkt att skicka den på lagning? Med Fix iPhone kan man laga iPhone Eskilstuna till exempel. Man tar då och skickar sin telefon genom att besöka fixiphone.se och får telefonen lagad i Eskilstuna. Det går snabbt med, man skickar dit den, de lagar den och så skickar de tillbaka den. Det tar bara någon dag så är det klart.

Slipp köpa en ny telefon

En del tänker att när deras telefon går sönder, så måste de köpa en ny. Men det är inte alls ett måste. Det beror kanske på hur telefonen är sönder, men i många av fallen är det lätt att laga dem. Det vanligaste som sker med en iPhone är att glaset spricker, på grund av att man tappar den i golvet. Om man vill undvika att skada telefonen på detta sätt är det inte fel att satsa på ett skydd för den också. Det finns skal och fodral som inte är fel att ha!

Var ekonomisk

Att köpa ny telefon varje gång din gamla går sönder kan bli dyrt, de kostar ändå ett par tusen. Så det är inte fel att laga iPhone Eskilstuna via Fix iPhone. Det är inte alls så dyrt som att köpa en ny! Det finns dock tillfällen då det är läge att byta ut den gamla, men det är bra att göra när man kanske förlänger abonnemanget eller så.

Knyt en midsommarkrans

10 jul 2018

Glad midsommar allihopa! Idag är dagen då vi klär oss i våra finaste sommarkläder, samlas med nära och kära, äter och dricker gott och dansar runt en ståtlig, blomsterprydd fallossymbol. Många av oss vill också binda en vacker midsommarkrans att pryda huvudet med. Det är inte så svårt att binda en egen midsommarkrans omman bara kan knepen, så dagen till ära vill jag bjuda på det videoklipp som gjorde att jag fick häng på kransbinderiet. Ha en underbar dag nu allihopa!

← Äldre inlägg

Det är alltid kul att expandera sitt medvetande, och det gör vi ju, hela tiden. Denna blogg skrivs för just detta ändamål, att vara ännu ett tillskott i den eviga strömmen av information och underhållning. Lämna gärna en kommentar!

Nyhetsbrev