Bluevelvet

Jag vet saker inte du vet

Kan man baka blue velvet cake?

En av mina vänner har precis fått nytt jobb, som cnc operatör på en mekanisk verkstad. Axido är också en mekanisk verkstad, om du behöver hjälp med något. För att fira min kompis så vill jag baka något speciellt. Något som överraskar. Det finns ju en kaka som kallas för red velvet cake, det är den ni ser på bilden. Men jag vill ju givetvis krångla till det och göra en blue velvet, så att det är blått på insidan. Googlade lite och det ska gå att göra verkar det som. Man bara gör som en red velvet cake, men färgar smeten blå.

Så här bakar du kakan

Här är receptet, använd blå färg för blå kaka eller röd färg för röd kaka!

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk + 1 tsk vitvinsvinäger
  • 6 dl vetemjöl
  • 5 dl strösocker
  • 1 msk kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 ägg (stora)
  • 3,5 dl neutral olja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,25 tsk vaniljpulver
  • ca 2 tsk röd/blå färgpasta (alt röd/blå hushållsfärg)

Frosting

  • 600 g färskost
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 10-14 dl siktat florsocker, måtta efter egen sötma

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två st 20 cm springformar.
Blanda din egen buttermilk på mjölk och vitvinsvinäger. Låt stå några minuter. Mjölken kommer att separera sig. Det är ingen fara. Det ska vara så.
Blanda mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan.
Vispa upp äggen lite lätt. Tillsätt olja, buttermilk, vinäger, vaniljpulver och röd/blå färgpasta.
Häll i lite av de torra ingredienserna, lite i taget. Vispa ordentligt så att allt är blandat.
Fördela i de två formarna och grädda i ca 30-40 minuter tills en tandpetare kommer ut ren.
Låt svalna på galler.
Frosting
Vispa cream cheese och smör slätt och fint. Tillsätt vaniljen.
Tillsätt lite florsocker i taget. Vispa inte för länge då frostingen kan bli för lös.
Montering
Skär av toppen på botten om den är ojämn. Lägg på ett lager med frosting.
På med lager två, låt botten vara uppåt så du får en jämn fin tårta. Använd resterande frosting och lägg ett lager på toppen och runt om kanterna.
Låt stå i kylen minst 60 min så att tårtan stelnar innan servering.

23 nov 2021